Mózes Edith

Jelöltdömping

2019.09.03. | államelnök-választás
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Mózes Edith

Jelöltdömping

Huszonhárman vannak eddig, akik Cotroceni-ben töltenék a következő öt, sőt tíz esztendőt. Valaki „fantasztikus ligának‟ nevezte őket. Közös bennük, hogy egyikük sem mutatott be politikai programot, annyit tudni róluk csupán, hogy államelnökök lennének.

Kezdjük Emanuel Onoriuval, a Romániai Romák Keresztény Szövetségének elnökével, aki szeret főzni, és szeret enni. Különösen a babfőzeléket kedveli, jó sok fokhagymával. Egy másik jelölt, Mădălina Baroncea magát a második Alexandru Ioan Cuzának nevezte, majd visszalépett Alexandru Cumpănaşu javára. Aki korábban magyarellenes kirohanásiról volt híres, most meg a rokona tragédiáját akarja a maga hasznára fordítani.

Nem feledkezhetünk meg Klaus Iohannisról sem, akinek a tevékenysége kimerült a kormánypártok pocskondiázásában, egyébként végighallgatta a mandátumát, de „remekül érzi magát az elnöki bársonyszékben‟, olyannyira, hogy megújrázná. A kormánypárt a jelenleg még funkcióban levő kormányfőt indítja. Viorica Dăncilă az arrogáns férfiakkal készül megvívni Cotroceni-ért.

A Mentsétek Meg Romániát jelöltje Dan Barna, aki máris úgy beszél, hogy „ha én lettem volna az elnök…‟ A szenátus (volt) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu régi álma foszlott szét. Már nem jelölt. Szólni kell Mircea Diaconuról, aki színészként az államelnök

szerepébe képzeli magát. De ott van Florin Călinescu és Bogdan Stanoevici, ugyancsak színészek. Utóbbi jelenleg a bukaresti cirkusz igazgatója…

Különleges színfolt az elnökjelöltek sorában „a bankár feleségeként‟ emlegetett Ramona-Ioana Bruynseels, a Humanista Erő Pártja jelöltje. Úgy gondolja, ha Horvátország elnöke nő, akkor lehet Romániának is.

Nem hagyhatjuk ki a „szén csillagát‟, Miron Cozmát, a bányászjárások fővezérét sem, aki börtönben is ült emiatt, de tutira veszi, hogy megnyeri a választást. Következzék a másik „nagyágyú‟, Gheorghe Funar, volt kolozsvári bíró, aki titkos föld alatti érctartalékokról tud, és reméli, nem fognak megint „egy idegent‟ választani a románok. Jelölt még Cătălin Berenghi, az idegenlégiós, aki úgy tiltakozott egy mecset felépítése ellen, hogy a telket telerakta disznócsontvázzal. Liviu Pleşioanu képviselő a párhuzamos állam ellen akar harcolni a szabad dákok szellemében, Ninel Peiát azért zárták ki a PSD-ből, mert azt hirdette, hogy a védőoltások megbetegítik a gyermekeket. Soros György ellen akar harcolni, aki szerinte könnyen terelhető juhnyájjá változtatná a román népet.

Egy másik jelölt sem marad le blődségben. Magát Avram Iancunak nevezi, független jelölt.

Dorin Dimitrie Stoichescuról senki sem hallott. Ő is független jelölt, és 10 évig maradna Cotroceni-ben. Theodor Paleologu kissé kilóg a „dákok‟ sorából. „Tanító‟ elnök akar lenni.

Indul még egy újabb ismeretlen, John Ion Banu, és indul Viorel Cataramă ismert üzletember, Florentin Pandele, a bukaresti főpolgármester férje, valamint a Demos párt titkára, Claudiu Crăciun.

Jelöltdömping van. Nehéz kérdés, kit lehet választani?

Szerencsére a magyaroknak könnyű dolguk van. Az RMDSZ jelöltje, Kelemen Hunor talán az egyetlen, akinek van programja és elképzelése Románia és az erdélyi magyarság jövőjéről.

 

Forrás: www.e-nepujsag.ro

 

Forrás: 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.