Cseke Attila: egy jogállamban az alkotmánybíróság döntéseit be kell tartani

2019.10.16. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Cseke Attila: egy jogállamban az alkotmánybíróság döntéseit be kell tartani

Az RMDSZ szenátorai ma nem szavazták meg a kétfordulós önkormányzati választásokra vonatkozó törvénytervezetet. Az USR törvényhozói utolsó pillanatban kérték napirendre a tervezetet, amely ellentmond az Alkotmánybíróság döntésének: a választások előtt kevesebb mint egy évvel a választási törvényt nem szabad módosítani.

Az Alkotmánybíróság 2012-ben úgy döntött, a választások előtt kevesebb mint egy évvel nem módosíthatjuk a választási törvényt, menet közben nem változtathatunk a játékszabályokon” – hívta fel a figyelmet Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerdán, Bukarestben.

A frakcióvezető véleménye szerint demagógiáról tanúskodik, ha egy párt, miközben azt állítja, hogy a jogállamiságért harcol, olyan törvények elfogadását kéri, amelyek ellentmondanak az Alkotmánybíróság döntéseinek. „Nem mindig értünk egyet mi sem az Alkotmánybíróság döntéseivel, de egy jogállamban azokat mindig mindenkinek be kell tartani” – mondta el Cseke Attila.

A kétfordulós választások veszélybe sodorhatják a magyar képviseletet helyi és megyei szinten is. Szatmárnémetiben veszíthet a magyar közösség, Marosvásárhelyen pedig a polgármesteri mandátum megszerzésének esélyét is eltörölné a módosítás, ha érvénybe lép. Politikai vita tárgyát képezheti ez a javaslat, de 2020 júniusáig – az Alkotmánybíróság döntése alapján – sem sürgősségi kormányrendelettel, sem törvénnyel módosítani nem szabad a választási törvényt” – zárta nyilatkozatát az RMDSZ közigazgatási szakpolitikusa.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.