Hunornak az oktatás az első, nem a fegyverek

2019.11.08. | respekt
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hunornak az oktatás az első, nem a fegyverek

Fotó: Marius Mantea/ Radio Europa FM

Az elnökválasztási kampány egyetlen vitáját csütörtök este rendezte meg az EuropaFM, amelyet három jelölt vállalt: Kelemen Hunor, Theodor Paleologu és Dan Barna. Ezúttal is távol maradt Iohannis, Dancila és Diaconu, ők elutasították a vitát. 

A jelölteket az államfő szerepéről is kérdezték, a két román jelölt az elnöki szerep erősítése mellett érvelt, ezzel szemben Kelemen Hunor kijelentette: „Én nem akarom, hogy valaki mindenek felett álljon. Meg kell őriznünk az arányos választási rendszert és a hatalmi ágak korrekt szétválasztását ahhoz, hogy ne csússzunk el a diktatúra felé”. Kelemen a vitában rámutatott arra, hogy putyini útra taszítanák Romániát, ha a Dan Barna által javasolt többlet-jogosítványokkal rendelkezne az államfő. Barna bár tagadta a szándékot, nem tudott érdemben választ adni. 
Az oktatás kérdése is felmerült a vitán, arra a felvetésre, hogy hogy a GDP 2%-át fegyverkezésre vagy 6%-át oktatásra költsék, Paleologu és Barna is a hadsereg erősítése mellett érvelt, Kelemen Hunor határozottan kiállt az oktatási költségvetés növelése mellett: „Ha Románia jövőjére, az oktatást igénylő fiatalokra gondolunk, akkor ez nem lehet kérdés. A nemzetbiztonság és a honvédelem is prioritás, de nem állunk közvetlen fenyegetés alatt, így ha választani kell, várhatnak még egy évet.”
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.