Hámos Lászlótól búcsúzik az RMDSZ
2019.04.17. | Részvétnyilvánítás

A Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF) elnökének halálhíre mélyen megrendített. Hámos László szenvedélyes és elkötelezett híve volt a magyar kisebbségeknek, több évtizeden át küzdött közösségünk jogaiért az Amerikai Egyesült Államokban.

RMDSZ: támogattuk a BTK összhangba hozását az Alkotmánnyal
2019.04.17. | Szenátus

„Az Alkotmánybíróság döntéseit kötelezően be kell emelni a román jogrendbe, a parlament ennek a feladatnak tett eleget ma a szenátusban. Megszavaztuk azokat a módosításokat, amelyek több mint 30 pontban módosítják a Büntetőtörvénykönyv előírásait az Alkotmánybíróság javaslatai értelmében. A tervezetből minden olyan rendelkezés kikerült, amelyeket alaptörvénybe ütközőnek minősített az Alkotmánybíróság, ezért az RMDSZ szenátusi frakciója megszavazta” – mutatott rá Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, azt követően, hogy a parlament felsőháza elsőházként szavazta meg Büntetőtörvénykönyv módosítását.

Erős magyar képviselettel megakadályozhatjuk az EU-s támogatások csökkentését

Az európai parlamenti választásnak soha nem volt ekkora tétje mint most. Európa válaszút elé érkezett és változnia kell. Május 26-án lehetőségünk adatik megmondani, milyen Európát akarunk a jövőben. Erre hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla a nyárádmenti szavazóbiztosokkal szervezett találkozón, Nyárádszeredában, ahol Tóth Sándor polgármesterrel és Kovács Levente ügyvezető elnökkel együtt vett részt. Az EP-képviselőjelölt hangsúlyozta, hogy az európai parlamenti választások tétje, hogy erős magyar képviseletünk legyen Brüsszelben, amely kiharcolhatja a kisebbségvédelmi kerettörvényt, és amely megakadályozza azt, hogy régióink fejlődéséhez szükséges EU-s támogatásokat csökkentsék.

Nemzeti együttműködés jött létre Vincze Loránt FUEN-elnök és az MPP között az RMDSZ EP-listájának támogatásáról

A nemzeti együttműködésről kötött megállapodást ma délelőtt Sepsiszentgyörgyön Vincze Loránt FUEN-elnök, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje és Mezei János, az MPP elnöke. A Magyar Polgári Párt a választáson a FUEN tagszervezeteként támogatja Vincze Loránt jelöltségét, és a kampányban cselekvően, országos és önkormányzati vezetőinek személyes részvételével segít, megválasztása esetén pedig támogatásáról biztosítja képviselői mandátuma során és a FUEN élén végzett munkájában.

Winkler Gyula: Legyen vége a magyarellenes incidenseknek a Kárpát-medencében

„A Kárpát-medencei magyar összefogás számunkra nem egy szlogen, hanem magyar nemzeti ügy. Határozottan követeljük, hogy legyen vége a magyarellenes incidenseknek Ukrajnában és mindenütt a Kárpát-medencében!” – hangsúlyozta szerdán Winkler Gyula EP-képviselő, aki az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén vett részt, aholEurópa jövőjéről szóló sorozat részeként, Lettország miniszterelnökével, Krišjānis Kariņšsal tartottak vitát.

Korodi Attila: a népszavazás a demokrácia egyik fontos pillére, támogatjuk az államelnököt a konzultatív jellegű referendum kiírásában

„Az RMDSZ a parlamentben is támogatta, az államelnök által a két háznak konzultációs jelleggel elküldött értesítőjét a referendum megszervezése kapcsán. Úgy értékeljük, hogy a lakosságot igenis meg kell kérdezni a társadalmat érintő fontos ügyekben. A népszavazás a demokrácia egyik fontos pillére, támogatjuk az államelnököt a konzultatív jellegű referendum kiírásában” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerdán, április 17-én a parlament együttes ülésén. A törvényhozók pozitívan véleményezték a referendum kiírásáról szóló elnöki dokumentumot.

Máramaros megyében is jól jönnek az EU-s támogatások

Erdélyben 75 ezer magyar ember gazdálkodik, ez még inkább alátámasztja az EU-s támogatások fontosságát, illetve nélkülözhetetlenségét - fogalmazott Oltean Csongor, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje Máramaros megyei körútján, kedden.

Hegedüs Csilla: Európa ismerje el és védje a kulturális örökségünket!

Értékeink nem csak múltunkról, hanem jövőnkről is szólnak! Erre hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla Kézdiszentlelken, ahol Tamás Sándor tanácselnökkel közösen Ezer éves értékeink Erdélyben címmel tartottak előadást. Rávilágítottak arra, hogy kulturális örökségünk közösségünk lelki, szellemi gyarapodását szolgálja, nemzetünk összekötő tényezője, legkézenfekvőbb bizonyítéka mindannak, amit az elmúlt ezer évben teremtettünk, hogy jogunk van itt lenni. Ugyanakkor irányjelző, hiszen rávilágít mindarra, amit tennünk kell, ami állandó feladatunk: azért dolgozni, hogy megvédjük és ápoljuk örökségünket. Az európai parlamenti választás pontosan ezért fontosabb most mint valaha, hogy létezzen egy olyan európai kerettörvény, amely védi az őshonos nemzeti kisebbségeket, amely védi nemzeti értékeinket.