A májusi EP-választáson az EU jövőjéről és az erdélyi fejlesztések sorsáról döntünk
2018.12.21. | Hunyad

Nemcsak Erdély, hanem az egész Európai Unió számára az EP-választás 2019 legnagyobb próbatétele – hangsúlyozta évértékelőjében Winkler Gyula EP-képviselő, aki elmondta, eredményekben gazdag, de ugyanakkor kihívásokkal teli évet zár az RMDSZ Hunyad megyei szervezete, amely a tematikus évek hagyományát folytatva, idén a magyar kulturális örökség évét hirdette meg. Déván csütörtökön késő estig ülésezett a Megyei Képviselők Tanácsa, napirenden a 2018-as év kiértékelése mellett a Hunyad megyei szervezet kongresszusi küldötteinek megválasztása, a jövő évi célkitűzések és az EP-kampányra való felkészülés is szerepelt.

Kelemen Hunor a bizalmatlansági indítványról: sem ellene, sem mellette nem tudunk szavazni
2018.12.20. | Kormány

Tisztelt ellenzéki kollégák, ha két év alatt nem sikerült egy alternatív kormányprogramot felmutatniuk, azt javaslom: készítsük el közösen. Azért viszont, hogy egymásra ne görcsösen és féltékenyen tekintsenek, mi vállaljuk a koordinátori szerepet: áprilisig előkészítjük a dokumentumot, hogy a tavaszi bizalmatlansági indítvány bejelentése ne érje meglepetésként önöket. Ha pedig miniszterelnök-jelölt sem lesz addig, mi majd arra is teszünk javaslatot. Talán így az önök esélyei is javulnak. Másképp mindenki azt gondolja, hogy ez a mostani helyzet önöknek megfelel: amíg a PSD kormányoz, önök az RMDSZ-re mutogatnak, és közben azt játsszák, hogy ellenzékiek – hangsúlyozta a bizalmatlansági indítvány vitáján Kelemen Hunor.

Cseke Attila: a román kormány is végezze el a rá háruló feladatot, és csökkentse az autópálya hiányt – átadásra került az épülő M35-ös és M4-es út két újabb szakasza
2018.12.20. | Infrastuktúra

„Egy lépéssel közelebb állunk ma ahhoz, hogy megépüljön a Magyarország és Románia úthálózatait összekötő gyorsforgalmi kapcsolat. Az autópálya-hálózat bővítése mindig prioritás volt az RMDSZ számára, hiszen hatalmas a hiány ezen a területen. A Schengeni csatlakozást megelőző időszak egy jó alkalom arra, hogy a román hatóságok is pótolják mulasztásukat ezen a területen” – mondta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője csütörtökön, az épülő M4-es és M35-ös autópálya újabb szakaszainak átadásán, Berettyóújfalu határában. A Bihar megyei törvényhozó kiemelte: „az új út közösségeket kapcsol össze, hiszen összeköti az országhatár által elválasztott erdélyi magyarokat az anyaországgal, és közelebb hozza Romániát Közép- és Nyugat-Európához.”

Új alapokon a romániai nyugdíjrendszer: kiküszöböltük a diszkriminatív előírásokat, elfogadták az RMDSZ súlyos fogyatékkal élő személyekre vonatkozó módosító javaslatát
2018.12.19. | Szociális

Egy olyan nyugdíjtörvényre szavazott ma az RMDSZ, amely kiküszöböli a nyugdíjrendszerben tapasztalt egyenlőtlenségeket és diszkriminációt, valamint a Szövetség javaslatára kiterjeszti a nyugdíjas meghatározást a súlyos fogyatékkal élő személyekre is, amely eredetileg nem szerepelt a kormány által előterjesztetett változatban. A Szövetség hosszas egyeztetések nyomán számos pontban módosította a kormány által előterjesztett változatot.

Megjelentek a székelyföldi mezőgazdasági nagyberuházásokat támogató pályázati felhívások
2018.12.19. | Mezőgazdaság

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Kelemen Hunor szövetségi elnök november 9-i találkozóján közösen bejelentett terveknek megfelelően, a Pro Economica Alapítvány a mezőgazdasági feldolgozóipar támogatására kiírt pályázati felhívásait tette közzé a székelyföldi gazdaságfejlesztési program részeként.

Hegedüs Csilla: a 2019-es EP választás döntően meghatározza az erdélyi magyar közösség jövőjét

„A jövő évi európai parlamenti választás döntő fontosságú lesz Európa, és az erdélyi magyar közösség jövője szempontjából egyaránt” – hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke kedden Csíkszeredában.

Újabb RMDSZ-elnöki mandátumra pályázik Kelemen Hunor
2018.12.17. | Aktuálpolitika

Van tapasztalatom és energiám ahhoz, hogy az RMDSZ-t a következő négy évben is el tudjam vezetni. Új terveim is vannak, és azt, amit elkezdtünk közösen, azt végig szeretném vinni – jelentette be egy kolozsvári sajtóbeszélgetésen Kelemen Hunor.

Sikeres évet értékelt az RMDSZ Nőszervezete országos küldöttgyűlésén
2018.12.17. | RMDSZ Nőszervezet

138 200. Ennyi erdélyi magyar embernek nyújtott kezet, ennyi erdélyi magyarhoz került közelebb az RMDSZ Nőszervezete, derült ki a december 14 – 15-e között Kolozsváron szervezett VI. Országos Küldöttgyűlésen, amelyen több mint 120-an vettek részt.