A gazdák ne legyenek vesztesei az EU-s reformoknak (AUDIO)

Phil Hogan mezőgazdaságért felelős európai biztossal találkozott az RMDSZ delegációja az Európai Néppárt helsinki kongresszusán. Kelemen Hunor szövetségi elnök azt kérte a brüsszeli döntéshozótól, hogy kezeljék kiemelt figyelemmel a mezőgazdasági támogatásokat, hiszen ez sokaknak jelent megélhetést és az egyik leginkább kézzelfogható köteléket az Európai Unióhoz.

Az erdélyi gazdák érdeke a fenntartható mezőgazdaság – Fenntartható Európa című kongresszusi dokumentumot fogadott el az Európai Néppárt

Az Európai Néppárt (EPP) Helsinkiben zajló kongresszusán az RMDSZ küldöttei megszavazták a Fenntartható Európa című kongresszusi dokumentumot, amely kiemelten kezeli a fenntartható mezőgazdaság kérdését mint a fenntartható fejlődés egyik alappillérét.

Szakértői csoport vizsgálhatja az anyanyelvű oktatás kihívásait az EU-ban

Navracsics Tiborral, oktatásért, ifjúságért, kultúráért és sportért felelős európai biztossal találkozott az RMDSZ delegációja Helsinkiben. Kelemen Hunor szövetségi elnök, Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök és Vincze Lóránt, a FUEN elnöke az aktuálpolitikai helyzetről és a romániai magyar oktatási térben tapasztalható nehézségekről tájékoztatta a biztost.

Kelemen Hunor az EPP helsinki kongresszusán: erős Európát, benne fejlődő Erdélyt és fejlődő magyar közösséget akarunk

Az Európai Uniónak változnia kell, az Európai Unió változni fog. A globális versenyben egy erős Unióra van szükség, hiszen a tagállamok csakis együtt lehetnek sikeresek – hangsúlyozta az Európai Néppárt (EPP) helsinki kongresszusán az RMDSZ delegációját vezető Kelemen Hunor.

Korodi Attila: az USR csak szavazatszerző céllal szólítja meg a magyar közösséget, nem támogatták a románnyelv-oktatásért kiharcolt kormányrendeletet
2018.11.07. | Aktuálpolitika

Újból kiderült: az USR csak szavazatszerző céllal szólítja meg a magyar közösséget, hiszen amikor a jogos követeléseinket a parlament mikrofonjától vagy szavazattal kellene támogatni, akkor az USR következetesen a rossz oldalon áll – hangsúlyozta Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy a képviselőház elsöprő többséggel erősítette meg a törvényességét annak a sürgősségi kormányrendeletnek, amely a magyar tanítóknak újból lehetővé teszi a románnyelv oktatását, azonban az USR ezt nem támogatta.

RMDSZ-es javaslatra egy hozzáférhetőbb orvosi ellátási rendszerre szavazott ma a szenátus
2018.11.07. | Egészségügy

„Úgy kell bővíteni a családorvosi rendszert, hogy az mindenki számára elérhető legyen. Azokban a községekben, ahol nincs családorvos, lehetőséget kell teremteni arra, hogy egy ingázó orvos lássa el a betegeket” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy a szenátus plénuma elfogadta a Szövetségnek azt a javaslatát, amely megoldást nyújt a családorvoshiányban szenvedő kistelepülések problémájára.

Beindul a Jászvásár-Marosvásárhely közötti autópálya megépítésének folyamata
2018.11.07. | Infrastuktúra

Törvénybe foglalta a Jászvásár-Marosvásárhely autópálya megépítését november 7-én a képviselőház plénuma. A testület végső döntéshozó fórumként szavazta meg az autópálya megépítéséhez szükséges beruházások jóváhagyásáról szóló törvényt. Benedek Zakariás, az RMDSZ szállításügyekért felelős szakpolitikusa a szavazást követően rámutatott: a szaktárcának harminc nap áll a rendelkezésére majd elindítania az autópálya megépítéséhez szükséges dokumentáció beszerzési folyamatát azt követően, hogy a törvény megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

Több pénzt a GYES-en levő szülőknek – feloldaná a diszkriminatív és kirekesztő szabályozásokat az RMDSZ
2018.11.07. | Aktuálpolitika

Megszüntetné az egymás után több gyermeket vállaló anyákat érintő diszkriminatív és kirekesztő szabályozást Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, aki november 7-én iktatta törvénymódosító javaslatát a parlamentben. A tervezet bevezetné, hogy azokban a helyzetekben, amikor egy szülő az előző GYES-től számítva kevesebb mint 12 hónap alatt újból gyermeknevelési szabadságra megy, akkor a GYES-re kiszámolt összeg ne lehessen kevesebb, mint az első GYES ideje alatt kapott juttatás értéke.