Péter Ferenc: Kultúránk ápolása erősíti közösségünket
2019.01.10. | Kultúra

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett nagyszabású rendezvény, Kodály Zoltán Székely fonó című színpadi művének marosvásárhelyi előadásával kapcsolatos részleteket ismertették ma sajtótájékoztató keretében a szervezők. Az előadásra január 19-én, 19 órától kerül sor a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében. A daljátékot neves magyarországi és erdélyi művészek és zenészek tolmácsolásában láthatja majd a közönség.

Sógor Csaba: meg kell védenünk a kelet-európai fuvarozók érdekeit az EU-ban

A nemzetközi fuvarozásra vonatkozó új európai jogszabály-tervezet ellen tiltakoztak romániai fuvarozók az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt csütörtökön. Amennyiben az EP elfogadja az új jogszabályt, a kelet-európai fuvarozók elveszíthetik versenyelőnyüket, sőt, ki is szorulhatnak az európai fuvarozási piacról. Sógor Csaba EP-képviselő szerint meg kell akadályozni a visszaéléseket, illetve a közös piac feldarabolását – erről több módosító indítványt is benyújtott az eredeti törvénytervezethez.

Az EP-választáson dől el, milyen lesz az unió új költségvetése

Az EU költségvetésének féléves késése nem kevesebb, mint 100 000 uniós finanszírozású projektet veszélyeztet a tagállamokban, hívja fel a figyelmet Winkler Gyula EP-képviselő. Mint beszámolt, újrakezdte tevékenységét az Európai Parlament, de a Miniszterek Tanácsa is, Románia uniós elnökségének az első hivatalos momentuma, az Általános Ügyek Tanácsa zajlott Brüsszelben.

Kelemen Hunor iktatta jelöltségét egy újabb RMDSZ-elnöki mandátumra
2019.01.08. | Ügyvezető Elnökség

Újabb négyéves szövetségi elnöki mandátumra pályázik Kelemen Hunor, a meghatározott határidőig, január 8-ig más nem iktatta jelöltségét. Az RMDSZ soron következő tisztújító kongresszusát közel ezer küldöttel, több száz hazai és külföldi meghívottal február 22-23-án a kolozsvári BTarenában szervezi.

Jogunk van a magyar zászló használatához!
2019.01.08. | Kisebbségvédelem

Létezik törvényes alapja annak, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezete szabadon használja – akár a székháza bejáratához tűzve – a magyar lobogót, hangsúlyozta keddi sajtótájékoztatóján Cseke Attila szenátor. A Bihar megyei RMDSZ elnöke azokra a híresztelésekre reagált, melyek szerint a Szövetség törvénytelen módon helyezte ki a magyar nemzetiszínű lobogót, amelyet december 30-ára virradóra egy ifjú hölgy igyekezett meggyújtani az RMDSZ nagyváradi, Fekete Sas-palotabeli székházának bejáratánál. Mint ismert, az esetről a világhálóra felkerült egy videofelvétel, és ennek készítője akadályozta meg, hogy tettét véghezvigye az elkövető.

Johannis nem tesz lépéseket a Beke-Szőcs ügyben
2019.01.08. | Kovászna

Az Államelnöki Hivatal DRA1/21.11.2018-as iktatószámmal ellátott levélben válaszolt a Fejér László Ödön szenátor és Kulcsár Terza-József képviselő által kezdeményezett, valamint Benkő Erika, Biró Zsolt István és Csoma Botond képviselők által támogatott beadványra, amelyben arra kérik az államfőt, hogy tegyen lépéseket a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszéknek a Beke–Szőcs-ügyben hozott jogerős ítélete érvénytelenítéséért.

RMDSZ Maros Megyei Szervezete: hatékonyan tudtunk együtt dolgozni Kelemen Hunorral
2019.01.07. | Maros

Kelemen Hunor jól ismeri a Maros megyeiek gondjait. Sokat segített nekünk abban, hogy 2018-ban több, a Maros megyei magyar közösség számára is fontos projekt megvalósult. Hatékonyan tudtunk együtt dolgozni, problémáinkat magáénak tekintette. A korrekt, tisztességes politikai partnerség jegyében támogatjuk Kelemen Hunort egy újabb szövetségi elnöki mandátum elnyerésében” – mondta Péter Ferenc, az RMDSZ Maros Megyei Szervezetének elnöke.

Kelemen Hunor jelöltségét támogatja az RMDSZ Csíki Területi Szervezete
2018.12.29. | Csík terület

Kelemen Hunor szövetségi elnök elmúlt időszakban folytatott nemzetpolitikai tevékenységét értékelte az RMDSZ Csíki Területi Szervezete évzáró küldöttgyűlésén, december 28-án.